Teherédes várandósság

Aktuális téma: feltöltés alatt.

A terhességet beárnyékoló cukorbetegség számos nehézséget okoz Gyakran előfordul, hogy megmagyarázhatatlannak tűnik a vércukorérték, az előírt szénhidrátmennyiség túl sok vagy éppen túl kevés, az aktuális labortérékek nehezen értelmezhetőek és még rengeteg oka lehet annak, hogy a kismama elkeseredik.

Tudjuk, hogy ez milyen érzés, és ezért is szeretnénk segíteni! Nincs szükség arra, hogy a cukorbetegség további feszültséget okozzon Önnek!

Kapcsolódjon be a terhességi DiabPONT online előadásokhoz minden hónap utolsó csütörtökén 17:00-tól, ahol

 • kiváló, gyakorló szakemberekkel találkozhat, akik egyrészt
 • érthetően elmagyarázzák a terhességi diabétesz okozta történéseket, másrészt
 • a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokat, tippeket adnak, miközben
 • lehetőség van kérdezni is az előadóktól, de mindemellett természetesen
 • rengeteget lehet tanulni a mások kérdéseire adott válaszokból.

Téma & szakértő

ZOOM
01

Általános bevezetés

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabetes) a hormonális változások és a fokozódó inzulin rezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. Fennállását minden kismamánál szűrni kell a terhesség megfelelő korában elvégzett vércukorterheléses vizsgálattal.

Kóros eredmény esetén a várandós kismama olyan diabetológiai szakellátóhelyen kerül gondozásba vételre, amely akkreditált – vagyis szaktudás, szakemberek, eszközök tekintetében maximálisan megfelelő – gesztációs diabetesben szenvedő betegek ellátására. A kórállapot kezelésének alapja a diéta – újabb nevén orvosi dietetoterápia –, amely mellett azonban elengedhetetlenül fontos az otthoni vércukor ellenőrzés, hiszen a mért értékek függvényében inzulin kezelésre is szükség lehet.

A betegség az esetek többségében átmeneti, hiszen a szülés után a szénhidrát anyagcsere javul, azonban a későbbiekben nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség. Ennek alapján azokat a nőket, akiknél korábban GDM-met diagnosztizáltak, rendszeresen kell szűrővizsgálatra járniuk.

A terhesség alatt jelentkező cukorbetegség diagnosztizálása az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) vizsgálattal történik. Ez egy laborvizsgálat, amelyre a kismamának éhgyomorra kell érkeznie. Általában két időbentörténik vérvétel: az első éhgyomorra, majd egy nagyon édes folyadék elfogyasztása után  120 perccel. Egyes vizsgálóhelyeken ezt harmadik vérvétellel is kiegészítik, az édes folyadék elfogyasztása után 60 perccel.

02

Diagnosztizálás

A vizsgálat menete
 • éhgyomri („0 perces érték”) vérvétel történik az éhgyomri vércukorérték meghatározása céljából és a vizsgálóhely függvényében rögtön vagy az eredmény birtokában
 • a 2,5- 3 dl vízben feloldott 75 g glükózt (igény szerint egy fél citrom levével) max. 5 perc alatt el kell meginni
 • a terhelés után 60 perccel („60 perces érték”) vérvétel történik (ebben az időpontban nem minden vizsgálóhely végez vérvételt) illetve
 • a terhelés után 120 perccel („120 perces érték”) ismételt vérvétel történik
 • a vizsgálat alatt, a vérvételek közötti időszakban a kismama a váróban üldögél kerülve a fizikai aktivitást, dohányzást, étkezést
 • a „120” perces vérvételt követően a szokásos gyógyszerek bevehetőek és a kimama már étkezhet is.

 

Fontos bizonyos „szabályok” betartása, hogy a vizsgálat eredményét egyik irányba se befolyásoljuk.

Fontos...
 • A vizsgálat előtt tájékozódni kell, hogy a szükséges „75 gramm mennyiségű glükóz”-t a kismamának kell-e magával vinnie, vagy a vizsgálóhely biztosítja azt.
 • Ha a kismamának kell a „75 gramm mennyiségű glükózt” beszereznie, arra is rá kell kérdezni, hogy a tesztoldatot előre össze kell-e állítania vagy azt a vizsgálóhely készíti el.
 • Érdemes fél citromot (nem citromlevet) is magával hoznia, mert az az édes folyadékba belefacsarható, így könnyebben el lehet fogyasztani.
 • A vizsgálat előtti 3 napban az addigi szokásos diétát kell követni, legalább napi 150 g szénhidrát fogyasztása mellett.
 • A vizsgálat előtti 3 napban átlagos fizikai tevékenység végzése javasolt, kerülve az extrém fizikai aktivitást.
 • A vizsgálat során semmilyen fertőző betegségben ne szenvedjen a kismama.
 • A vizsgálatra 8-10 órás éhezést követően kell érkezni, erős szomjúságérzés vagy szájszárazság esetén az éhezési idő, illetve a vizsgálat ideje alatt csak szénsavmentes víz fogyasztható.
 • Ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a kezelőorvossal egyeztetni kell, hogy melyeket szabad bevenni a vizsgálat előtt vagy alatt, illetve melyek bevételét kell a vizsgálat utánra halasztani.
 • A vizsgálatot mindenképpen a reggeli órákban kell elkezdeni, 08:30 előtt.
 • A vizsgálat 2 órás ideje alatt semmilyen fizikai munkát nem lehet végezni, nem szabad dohányozni és nem szabad étkezni.
 • Javasolt előre készülni valamilyen elfoglaltságra, ami segít a 2 órát eltölteni, például olvasnivaló, kézimunka.
03

Szülés utáni teendők

A gesztációs cukorbetegség az esetek többségében (kb. 90 %-ban) elmúlik, hiszen a szülés után a szénhidrát anyagcsere javul, de a későbbiekben nagyobb eséllyel (az esetek kb. 50 %-ában) alakulhat ki cukorbetegség.

Ha a terhesség során inzulin kezelésre volt szükség, az a gyermek megszületésével, a gondozó orvossal egyeztetve elhagyható. Továbbra is natív cukormentes étrend alkalmazása javasolt, 5 alkalomra elosztott, szoptatás alatt napi 170-200 g szénhidrát fogyasztásával. A szénhidrát anyagcsere állapot ellenőrzése céljából a szülés után minimum 6 héttel kell megismételni a terheléses vércukorvizsgálatot (OGTT, orális glükóz tolerancia teszt), de csak akkor, ha az éhgyomri vérvétel alapján a vércukorérték 7 mmol/l alatt van.

Ha a vizsgálat normál eredménnyel zárul, úgy a vizsgálatot a szoptatás befejeztével, majd évente, illetve újabb terhesség tervezésekor kell megismételni.

Tisztában kell lenni a cukorbetegség tüneteivel (fokozott szomjúságérzés, szájszárazság, bőrviszketés, nehezebben gyógyuló sebek, bő vizelet, testsúlycsökkenés stb) és azok jelentkezésekor minél hamarabb orvoshoz kell fordulni a megfelelő kezelés megkezdése érdekében, amivel a szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenthetjük.

A fent említett OGTT vizsgálattal a tünetmentes cukorbetegség, illetve az azt megelőző kórállapotok (IFG, emelkedett éhgyomri vércukorérték és IGT, csökkent glükóztolerancia) is időben kimutathatóak.

Diabetes mellitus és kórmegelőző állapotainak vércukorértékei az OGTT eredményeinek alapján

Mindezek alapján, ha egy nő kórelőzményében terhességi cukorbetegség szerepel, nagyobb odafigyelést, rendszeres szűrővizsgálatok elvégzését igényli a fokozott fizikai aktivitás, megfelelő étrend és testsúlykontroll mellett.

Kezelési célértékek prekoncepcionális gondozás, illetve várandóság idején
Swipe IconPrekoncepcionális gondozásVárandósság
Éhomi/preprandialis vércukor (mmol/1)3,5-5,53,5-5,4*
Postprandialis vércukor étkezés után 1 órával (mmol/l)5,0-8,0< 7,0*
Postprandialis vércukor étkezés után 2 órával (mmol/l)<6,1
HbA 1c (%)5,5-6,3<6,0-6,5**
Szérum fuktózamin (mmol/l)≤ 290170-220
Vérnyomás (Hgmm)< 130/80110-129/70-79
Szérum lipidértékekdiabetes típusa szerinti értékektrimesterenként válétozó

* Az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium (ACOG} éhomra ≤5,0, egy órával étkezések után 7,2-7,8 mmol/l közötti, 2 órával étkezések után <6,7 mmol/l értéket javasol.

** Az ACOG koraterhességben <6,5%, a második trimestertöl kezdve <6,0% alatti értéket tart optimálisnak, felhívva a figyelmet anyai hypoglykaemia elkerülésének fontosságára.

04

A szakértő válaszol

CEOSZ szakértője

Ha bármiben bizonytalan a cukorbetegséggel vagy a diétával kapcsolatban, kérdezze bátran diabetológus és dietetikus szakértőinket!

CEOSZ - Dr. Tänczer Tímea
Dr. Tänczer Tímea
CEOSZ - Dr. Hevesi Judit
Dr. Hevesi Judit
CEOSZ - Zoboky Barbara
Zoboky Barbara
CEOSZ - Dr. Nagyházi Orsolya
Dr. Nagyházi Orsolya
Küldje el üzenetét, kérdését

A Terhességi cukorbetegség csoport sorstárs segítő közösség, amelynek taglétszáma a 2015-ös megalakulás óta folyamatosan nő, immár meghaladta a 20 ezer főt. A csoport célja a jól használható receptek megosztásán és a lelki támogatáson, biztatáson túl a leginkább bevált, IR diétaként ismert étrend megismertetése a hirtelen a cukorbetegségbe belecsöppenő, babájukért aggódó kismamákkal, a tapasztalatok, evidence based információk és érvényes irányelvek megosztása, valamint az utógondozás segítése.

Mindazoknak érdemes csatlakoznia a csoporthoz, akik szeretnének tagjai lenni egy valóban egymást támogató, összetartó közösségnek megfigyelőként, vagy aktív résztvevőként  az új csodára várakozás hónapjaiban és akár azután is!

05

Segítsük egymást

06

Tudnivaló és történetek

Gyermekvállalás cukorbetegen, cukorbetegség a terhesség alatt

A cukorbetegséggel így vagy úgy küzdő kismamák esetében az információ biztonságot nyújt. Ha tudják, mi miért történik, milyen veszélyekkel kell szembenézniük, milyen lehetőségeik vannak saját és kisbabájuk védelme érdekében, könnyebb a küzdelem.

A 34. éve megjelenő Diabetes magazin – a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben – egy teljes kiadványt szentelt ennek a témának, hogy segítse a kismamák életét.

Cukorbetegség és gyermekvállalás

Bővebb információ, megrendelés