Városi Cukorbetegek Egyesülete – Gyöngyös

CEOSZ Tagszervezet

Városi Cukorbetegek Egyesülete – Gyöngyös

Tagszervezet Elnöke: Tóth Györgyné

Tagszervezet Adószáma

18572476-1-10

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Heves megye

Város

Gyöngyös

1-es típusú cukorbetegség

A tagszervezetről...

Egyesületünket 1992-ben Nagy László alapította dr. Frittman Valéria, a diabétesz-szakgondozó főorvos asszonya támogatásával, aki azóta is önzetlenül támogatja, segíti egyesületi munkánkat. 1999-ben Veres Albin lett az elnök, majd 2000-től vezetem én az egyesületet. Induláskor a taglétszámunk 72 fő volt, ami sajnos azóta lecsökkent 34 főre. Feladatunk a területi és vidéki cukorbetegek összefogása, megismertetni velük, hogyan lehet egészségünket megőrizni, a szövődmények kialakulását megelőzni, kezelni betegségünket, együtt élni vele. Az évek során bebizonyosodott, hogy a cukorbetegeknek olyan problémákkal is szembe kell nézniük, amelyeket egyedül, érdekképviselet nélkül nem tudnak maradéktalanul megoldani.

Gyűléseinket havonta a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oktatóhelyiségében tartjuk. Az eltelt 30 év alatt a kórház vezetősége folyamatosan támogat bennünket, orvosok, szakdolgozók, a főgyógyszerész színvonalas orvosi, dietetikai és gyógytornával kapcsolatos előadásokat tartanak, valamint rendszeresen vérnyomás- és vércukormérést végeznek. Jó kapcsolatban vagyunk a helyi önkormányzattal is, minden évben támogatják programjainkat.

A világnapi egyesületi rendezvényen a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola diákjai adnak ünnepi műsort, valamint részt veszünk az országos rendezvényeken is, a budapesti világnapon. A járvány előtti időkben minden évben részt vettünk a Civil Fórumon. Két fő részére már a Joslin-ok- levél is megérkezett, sajnos még nem került átadásra.

Tagjai vagyunk a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének, a járvány alatt sok segítséget kaptunk. Örülünk, hogy folyamatosan lehetővé teszik az online adásokba való bekapcsolódást. Egy alkalommal már részt vettünk a „Botra fel!” országos rendezvényen, Mátrafüreden, az erdei turistaúton a Máriácska zarándokhelyhez mentünk. A négyórás túrán kellemesen elfáradtunk, a résztvevők egészségének azonban jót tett a mozgás.

A kezdetektől jó kapcsolatban vagyunk a LIONS Club gyöngyösi szervezetével, dr. Elek Ilona szemész főorvos asszonnyal, az azóta sajnos elhunyt Szekrényes Tamással, a Szekrényes Optika-Fotó üzlethálózat tulajdonosával. A LIONS Club folyamatosan támogatja egyesületünket világnapi és karácsonyi élelmiszercsomag adománnyal, amit házhoz is szállítanak tagjaink részére. Karácsonyi rendezvényünkön a helyi nyugdíjasklub dalköre szokott fellépni, akiket kedves kis műsoruk után megvendégelünk. Minden évben egy alkalommal kirándulást szervezünk. Legutóbb Mátraverebély-Szentkúton jártunk, a Nemzeti Kegyhelynél, majd a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban és a Béke sztúpánál. Előző évben voltunk Szilvásváradon, Bélapátfalván. A korábbi években is megjártuk Magyarország kiemelkedő tájait, főztünk halászlét a közeli Markazi-tónál, valamint Budapesten több alkalommal láttunk színházi előadást. Igen büszkék vagyunk rá, hogy az „új” Nemzeti Színházban az elsők között járhattunk, megtekintettük a Holdbéli csónakos című darabot.

Minden évben beszerezzük a cukorbetegséggel kapcsolatos új kiadványokat és a Diabetes magazint, majd ezeket az érdeklődők számára elérhetővé tesszük.

Jó kapcsolatban vagyunk más egyesületekkel, a törökszentmiklósi, monori, jászárokszállási és egri egyesületekkel, több helyen részt vettünk világnapi rendezvényen, például Gyulán, Aszódon, Egerben, Jászárokszálláson, Tiszaújvárosban, Siófokon, Szolnokon, Törökszentmiklóson és több alkalommal Budapesten.

Helyi szinten tagjai vagyunk a Civil Háznak, a vezetője, Mihalik József nagy segítségünkre van. Részt veszünk az Elfogadás díj odaítélésében, amelyet Maka Piroska szociális szakember alapított, célja: egyfajta köszönetnyilvánítás és elismerés a tartósan beteg és fogyatékkal élő személyek életminőségének jelentős javításáért végzett tevékenységért.

Egyesületünket több alkalommal is meghívták A diabéteszes élet otthoni elsajátításáról című előadás megtartására. Ha hívnak minket, annak örülünk, hisz elismerik tevékenységünket, és ez biztatást ad a jövőre nézve, hogy szükség van a munkánkra.

Még nagyon sok tennivalónk van, sajnos a cukorbetegek száma is rohamosan emelkedik. Fontos feladatnak tartjuk a felvilágosítást és várjuk a fiatal felnőttek bekapcsolódását az egyesületi munkába, bízunk benne, hogy a járványidőszak végeztével megerősödik egyesületi életünk.