Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület

CEOSZ Tagszervezet

Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület

Tagszervezet Elnöke: Buzás Sándorné

Tagszervezet Adószáma

18835955-1-16

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Város

Törökszentmiklós

1-es típusú cukorbetegség

A tagszervezetről...

Városunkban a cukorbeteg klub 2000. április 25- én alakult, egyesületté 2002. május 16-án váltunk. A megalakulást dr. Czakó László, a megyei cukorbeteg-gondozó főorvosa segítette, aki haláláig kísérte munkánkat.

Egyesületünk taglétszáma 66, az egészségnevelő programokon általában 40-en vesznek részt. Többen a betegségük miatt maradnak távol, de tagságukat nem szeretnék megszüntetni.

Terveinkben szerepel a fiatal cukorbetegek megszólítása, óvodákban, általános és középiskolákban egészségnapi rendezvényeken veszünk részt tanácsokkal, diabetikus termékek kóstoltatásával, helyszínen történő elkészítéssel, szűrővizsgálatokkal. A szülőkkel is lehetőségünk van ilyenkor beszélgetni, kérdéseikre válaszolni.

Havonta egy alkalommal, minden harmadik hétfőn 14–17 óra között találkozunk. Közhasznú tevékenységünk célja a betegség időbeni felismerése, kezelése, a szövődmények kialakulásának késleltetése, a mozgás jelentőségének tudatosítása előadások, tájékoztatók, bemutatók, filmvetítések formájában.

A városi rendezvényeknek is rendszeres résztvevői vagyunk, diabetikus receptekkel, receptkönyvekkel, termékbemutatókkal, kóstoltatásokkal igyekszünk tanácsot adni.

Kezdettől fogva részesei vagyunk a CEOSZ által szervezett Nordic Walking országos programnak közel 40 fővel. A közös séta alkalmával jól elbeszélgetünk egymással, tapasztalatokat cserélünk és kellemesen elfáradunk.

Minden évben megemlékezünk a diabetes világnapjáról saját szervezésben, de részt veszünk az országos rendezvényeken, az egri nemzetközi cukorbeteg-találkozón is.

Nagyon büszkék vagyunk a két alkalommal megrendezett Országos Orvos-Beteg Találkozóra. A zsúfolásig megtelt sportcsarnokunkba alkalmanként több mint 700 cukorbeteg sorstárs érkezett az ország minden részéről. Sokan a mai napig is örömmel emlékeznek vissza erre a programunkra.

Tapasztalatcsere programokra 21 testvér-szervezethez jutottunk el, megismerhettük munkájukat, barátságokat köthettünk.

Fő célunk a prevenció, a betegségek időbeni felismerése, ezért évente járunk a megyei kórház szemészetére, vizsgálatokra, nefrológiai szűrésre. Melanómaszűrésen a közelmúltban 40 fő vett részt. Sorstársaimat sikerült ezen szűrések fontosságáról meggyőzni, rendszeres résztvevők.