Soproni Cukorbetegek Egyesülete

CEOSZ Tagszervezet

Soproni Cukorbetegek Egyesülete

Tagszervezet Elnöke: Nagy Tibor Andrásné (Kati)

Tagszervezet Adószáma

18983364-1-08

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Győr-Moson-Sopron megye

Város

Sopron

1-es típusú cukorbetegség

A tagszervezetről...

Az egyesület 2005-ben alakult, alulról indult kezdeményezés alapján: szeptember 30-án tízen úgy határoztunk, hogy egyesületet alapítunk.

A cél a diabéteszesek érdekeinek védelme, segítése és támogatása, illetve, hogy meg- tanítsuk az érintetteket a betegséggel való együttélésre. A közösség igyekszik anyagilag is támogatni és összefogni a tagságot, közreműködik a cukorbetegek és a velük élő családjuk helyes életmódjának kialakításában.

Közreműködünk a kedvezőtlen étkezési és életvezetési szokások megváltoztatásában, illetve ezek megelőzése területén. Megismertetjük tagjainkkal és az érdeklődőkkel a cukorbetegség öröklési és oksági tényezőit, a diabétesz tüneteit és kezelésének lehetőségeit. Részt veszünk a cukorbetegség megelőzésével kapcsolatos egészségnevelő és felvilágosító tevékenységben, kapcsolódva az állami és társadalmi szervek felvilágosító munkájához, illetve segítjük a beteggondozás feladatait. Kapcsolatban vagyunk az illetékes egészségügyi szervekkel és a diabéteszcentrumokkal.

Gyakran szervezünk közös szakmai és szabadidős programokat.

2019. szeptember elseje óta Sopronban, a Petőfi téren a Pedagógusok Művelődési Háza ad helyet összejöveteleinknek, minden hónap negyedik péntekjén 15 órá- tól. Jelenleg 52 fős tagsággal rendelkezünk Sopronban, Kapuváron 16 fővel működik a klubunk.

Munkatervünkben szerepelnek orvosi és szakápolói előadások. Nagyon kellemes és hasznos foglalkozásokat szoktunk tartani. Minden év elején közvélemény-kutatást követően készül a munkaterv. Szakmai kérdések mellett volt arra is példa, hogy a gyász feldolgozásáról beszélgettünk. Ezt is szakember meghívásával oldottuk meg. Nagy segítségünkre van a Diabetes Civil Fóruma, ahová egyesületünk 10–15 tag- ja szokott elutazni. Alapító tagjai vagyunk a CEOSZ-nak, s tagja a Sopron-Fertőd Kistérségi Szövetségnek.

Működésünket a tagdíjakból biztosítjuk, ez évente 1500 forint fejenként. Kezdetben NEA-pályázatokat nyújtottunk be, három alkalommal sikeresen, de sajnos az utóbbi időben várólistások lettünk, több diabéteszesegyesülettel együtt. Sopron önkormányzata minden évben pályázatok útján 60–80 000 Ft-os támogatással segíti a szabadidő hasznos eltöltését. Egyesületünknek nincs fizetett alkalmazottja, önkénteseket szoktunk felkérni különböző programokhoz. A 2016-ban rendezett Országos Diabétesz Világnapnak Sopron adott otthont, ebben 16 eötvösös diák volt segítségünkre. Az ország 26 városából közel 1000 ember érkezett. Nekik városnézést, szakmai napot szerveztünk, vasárnap 300 fővel Eisenstadtba kirándultunk.

Fontosnak tartjuk, hogy tagjaink az állapotuk fenntartása és javítása érdekében megtapasztalják a mozgás és a sport jótékony hatását. A CEOSZ kezdeményezéséhez csatlakozva minden év májusában nordic walking túrát szervezünk. 2018-ban 60 fő vett részt ezen az eseményen. Induláskor és érkezéskor mértünk vércukrot a résztvevőknek, s bizonyítást nyert, hogy fizikai igénybevétellel a vércukorszint 2-3 egységgel kevesebb lett. Kis csoportokban most is végzünk ilyen túrákat. Testvéri kapcsolatban állunk a győri, szombathelyi, sárvári egyesületekkel, évente rendezünk találkozót, mi rendszerint a Fertő-tóhoz szervezünk programot, ahol megosztjuk tapasztalatainkat, és tippeket is adunk egymásnak.

A regisztrált diabéteszesek orvosi rendelőkben, buszon, az utcán és az élet minden területén keresik a kapcsolatot cukorbeteg társaikkal. Hívják őket az egyesületbe is, sajnos sokan megígérik, hogy jönnek, egy- egy alkalommal megjelennek, utána azonban elmaradnak. Egy-egy rendezvény után több érdeklődő is érkezik.

Októbertől országos szinten szervezünk cukorbetegségről szóló tájékoztatást általános és középiskolákban. Felhívjuk a gyerekek figyelmét a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Beszélünk a betegség tüneteiről, és fontosnak tartjuk, hogy ismerjék a diabétesz következményeit is. Kampányunk során az iskolaigazgatókon keresztül keressük meg a védőnői szolgálat munkatársait, és kérjük a segítségüket elgondolásunk kivitelezéséhez.

Minden év november 14-én ünnepeljük az Országos Diabétesz Világnapot, amelynek rendezvényei segítséget nyújthatnak a cukorbetegeknek, illetve a laikusoknak is. Idén a WHO ajánlása szerint a téma a „Család és a diabétesz”. Terveink között van egy városi megemlékezés megszervezése a testvéregyesületek meghívásával. Nagy örömünkre szolgál emellett, hogy egyesületünk a Lions Klub „szemében” hasznos tevékenységet folytat, és támogatásukról biztosítottak bennünket. Velük együtt talán még előbbre juthatunk!