Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület (RÁCUK)

CEOSZ Tagszervezet

Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület (RÁCUK)

Tagszervezet Elnöke: Illés Jánosné

Tagszervezet Adószáma

18192153-1-42

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Budapest megye

Város

Budapest

RÁCUK

A tagszervezetről...

Vargáné Herczeg Mária nyolc évig vezette a klubot, ő alakította 2006-ban önálló közhasznú egyesületté. 2008-tól vagyok én az elnök. Most is ugyanott, minden hó nap utolsó keddjén tartjuk a klubnapokat.

Dr. Kajetán Miklós főorvos úr máig együttműködik az egyesülettel, Jermendy professzor is többször tartott előadást. Két idős tag még él és részt vesz a foglalkozásokon az alapítótagok közül. A létszám gyorsan 60 főre nőtt, mára pedig 100 fölé emelkedett. Évente vannak távozók és új belépők.

Rendszeres ügyeletet tartunk Rákoshegyen minden szerdán, a Szabadság út 24-ben, Rákoskeresztúron keddenként, Rákoscsabán pedig a könyvtárban havi két alkalommal. A tanácsadás során nyugdíjas egészségügyi dolgozók segítenek.

Hetente van örömtánc Rékával és gyógytorna néha hetente többször is. Minden évben van egy oktatási munkaprogramunk, farsangot, lecsópartit és adventi ünnepséget szervezünk. Helyismereti sétákon veszünk részt, sokat gyalogolunk. Szeretünk társasjátékozni is, a szerdai ügyeleti napokon szoktunk játszani.

A diabétesz világnapját 2007-től minden évben 300–400 résztvevővel ünnepeljük. Képkiállítás az egyesület életéről, szűrések, orvosi előadások, kulturális program, játék, diabetikus termékek bemutatója szerepel a programban.

A városrészek ünnepén mindig kitelepülünk, vércukrot, vérnyomást, véroxigén- és koleszterinszintet, újabban húgysavszintet is mérünk, kiadványokat osztunk.

2008-tól évente életmódtábort szervezünk, 6-7 napos közös nyaralásként, amelyen eleinte húszan, majd kétszer annyian vettek részt. Idén Nagyatádon voltunk, 2019-ben Kiskunfélegyházán.

A mozgássérültek, a kertbarátok közösségével, a Makka Szabadidősport Egyesülettel és a Vöröskereszttel jó a kapcsolatunk. Támogatást kapunk a helyi önkormányzattól, a művelődési házaktól, és pályázunk, amikor csak lehet. A helyi média rendszeresen hírt ad rólunk. Tagjai vagyunk a CEOSZ-nak, részt veszünk az ott szervezett programokban. Folytatni szeretnénk a rendszeres, tervszerű munkát és megünnepelni a 25 éves évfordulót 2021-ben.

Mi a Rákosmentén élőket szeretnénk támogatni és szolgálni. Közel 90 ezer ember él Budapest XVII. kerületében, köztük is ugyanolyan arányban lehetnek diabéteszesek, mint az átlag.