Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete

CEOSZ Tagszervezet

Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete

Tagszervezet Elnöke: Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna

Tagszervezet Adószáma

19195441-1-14

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Somogy megye

Város

Kaposvár

Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete

A tagszervezetről...

1991 szeptemberében dr. Angeli István főorvos úr – aki akkor a cukorbeteg-gondozó vezetője volt – összehívott bennünket, diabéteszeseket. Először ő, utána Dósa Magdolna gyermekdiabetológus, majd Terlaky Edit tanárnő beszélt a cukorbetegségről. Terlaky tanárnő, aki 1969-től cukorbeteg, elmondta, hogy Budapesten megalakult a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége. E szervezet feladatául tűzte ki, hogy segítse a cukorbetegek életét s ezzel a kezelőorvosok munkáját.

Akkor, ott elhatározta több mint 60 diabéteszes, hogy megalakítjuk az egyesületet. Elnöknek Ferkáné Pellérdi Zsuzsannát (aki a mai napig szervezetünk elnöke) választottuk meg. 1991. november 1-jével hivatalosan is bejegyzésre került a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete. Székhelye akkor az ÉDOSZ Művelődési Ház lett, amely akkor az elnök munkahelye is volt. Lehetőséget kaptunk az összejövetelek megtartására, illetve kaptunk egy irodát is a művelődési házban. Ma már az elnök családi háza a székhelyünk.

Az induló 68-as taglétszám két év alatt 500 főre bővült, hisz a gondozóból rendszeresen küldték az egyesületbe a betegeket! Jelenlegi taglétszámunk sajnos már nem ilyen magas, a bejegyzett tagok száma 2021. január 1-jén 136 fő.

Havonta egy alkalommal jöttünk, illetve jövünk össze. Hallgattunk különböző orvosi, szakápolói előadásokat a cukorbetegséggel kapcsolatban. Bekapcsolódtunk a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége munkájába is, ahonnan sok segítséget kaptunk a kezdeti időszakban. Lang Gusztáv, az országos szövetség elnöke nagyban segítette kezdeti botladozásainkat! A civil szervezet működtetését is tanulni kell! Igyekeztünk minél aktívabban részt venni nemcsak a helyi, hanem az országos szövetség munkájában is, 1996-tól elnökünk tagja lett a MACOSZ elnökségének.