“KÖZÖS ÚT” Cukorbetegek Egyesülete – Monor

CEOSZ Tagszervezet

"KÖZÖS ÚT" Cukorbetegek Egyesülete – Monor

Tagszervezet Elnöke: Jámbor Miklósné

Tagszervezet Adószáma

18680566-1-13

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával!
Megye

Pest megye

Város

Monor

"KÖZÖS ÚT" Cukorbetegek Egyesülete – Monor

A tagszervezetről...

1998. június 8-án megalakult és bejegyezték a bíróságon a monori „Közös út” Cukorbetegek Egyesületét. Hatvan taggal indultunk, az első egyesületi vezető Kocsisné Hering Irén volt.
Akkoriban Gyálon már sikeresen működött a cukorbetegek egyesülete, amelynek vezetője Király Sándor volt. Ő támogatta azt a néhány elszánt embert, akik házról házra járva keresték a cukorbetegeket, és meggyőzték őket, hogy problémájukkal forduljanak a közösséghez, mert együtt, „közös úton” könnyebben találnak megoldásokat. Az első orvosi előadást a város belgyógyásza, dr. Kovács András tartotta. Sajnos ő már nincs közöttünk, de jobbnál jobb orvosok követték, sikerült meghívni Fövényi főorvost, állandó előadónak megnyertük dr. Kiss Évát és dr. Bandur Szilviát, aki a kiscsoportos oktatóprogramunk mentora is volt.

Monoron három diabetológus látja el a város és a környező falvak diabetológiai szakrendelését.

Egyesületünknek jelenleg 102 fő regisztrált tagja van. Az oktatóprogramok mellett minden alkalommal mérünk vércukorszintet és vérnyomást, ritkábban koleszterinszintet. Az előadásokhoz kapcsolódóan szemnyomásmérést, csontsűrűségmérést és láb- vizsgálatot is tartunk alkalmanként.

Évente többször megyünk kirándulni az ország valamelyik gyógyfürdőjébe, részt veszünk a városi rendezvényeken, amelyeken szintén szűrővizsgálatokat végzünk. Kis csoport jár rendszeresen jógázni, és a csütörtöki nordic walkingon is ott van a csapat.

Egyesületünkben igazi mérföldkőnek számított, amikor taglétszámunk elérte a 230-at, és így a város legnagyobb és egyben legaktívabb civil szervezete lettünk. Ekkor kezdtük el a kiscsoportos oktatóprogramunkat, amelynek lényege, hogy interaktív formában tanulhatunk az orvosoktól, szakápolótól, dietetikustól.

A városban a védőnői hálózattal vagyunk kapcsolatban, szerveztünk együtt városi egészségnapot, összekötve az anyatejes világnappal. Próbáltunk nyitni a gyerekek felé, és megszerveztünk egy találkozót, „Cukorbeteg gyermek az óvodában” címmel, mert szerettük volna, ha találkozik a szülő, a pedagógus és az orvos.

Csatlakoztunk a CEOSZ-hoz, így tudjuk tartani a kapcsolatot az ország több, cukorbetegek érdekében alakult egyesületével. A CEOSZ segítségével jutott hozzá minden tagunk a Lépésről lépésre a cukorbetegségről című könyvhöz, amelynek hasznosságát bizonyítja a tagjaink által kitöltött tesztek egyre jobb eredménye.

A monori Lions klub segítségével a Nagybecskereki Cukorbetegek Egyesülete felvette velünk a kapcsolatot.

Az elmúlt időszakban nagy segítségünkre volt dr. Keresztúri Imre, aki amellett, hogy háziorvosi teendőket lát el, Monoron aktívan részt vesz a mentősök és az ügyeletes orvosok munkájában. Kúti Ildikó gyógytornász minden hónapban megmozgatja sorstársainkat. A mentőszolgálat részéről Molnár Tamás ellát minket hasznos tanácsokkal.

Szeretnénk tovább folytatni mindazt, amit elkezdtünk. Sajnos tagságunk megöregedett, egy kicsit megfogyatkoztunk, ezért úgy döntöttünk, hogy a kiscsoportos oktatóprogramunkat átváltoztatjuk nagyobb csoportosra. Erősebb hangsúlyt szeretnénk helyezni a számonkérésre, hogy ellenőrizni tudjuk, milyen témában kell tanácsokat adni.