Programok

Receptverseny

Időpont: 2024. 08. 15-ig
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A CEOSZ által meghirdetett receptverseny programjára beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis és lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom.

Desszertek újragondolva

A CEOSZ 2024-es receptversenyében keressük a diabéteszesek étrendjébe (és ezáltal az egészséges táplálkozásba) beilleszthető, ötletes, formabontó, desszertként (is) fogyasztható finomságokat.

01

"Letakarítani az asztalt"

CEOSZ Receptverseny 2024

A manapság desszertként emlegetett finomságok – szakértők szerint – csak a XVII. század óta léteznek. Ekkor született az ötlet, hogy étkezéskor az édesség külön fogás legyen. Ezt megelőzően az édes és sós ételeket egyszerre fogyasztották, később a főételek között tálalták az édességet. Végül az étkezés zárása lett a desszert, köszönhetően az újvilági ültetvények megművelésének és a csökkenő cukor árnak.

A „desszert” kifejezés a francia desservir szóból származik, ami azt jelenti, hogy „letakarítani az asztalt”. Ez arra utal, hogy a desszerteket csak az után szolgálják fel, hogy a többi ételt már elvitték az asztalról.

Az egyik első kedvelt desszert a gyümölcs volt. A XVII. századi királyi családok előszeretettel fogyasztottak szezonon kívüli gyümölcsöket, ezzel bizonyítva egyrészt mérhetetlen gazdagságukat, másrészt a természet feletti uralmukat.

A desszert hosszú utat járt be, ma rengeteg féle létezik, egyik finomabb, mint a másik. És van közöttük néhány igazán értékes is. A New York-i Serendipity 3 nevű étterem Frrrozen “Haute” Chocolate fagylaltkelyhe a legdrágább desszert. Az ára 25000 dollár, azért ilyen drága, mert 5 gramm ehető 23 karátos aranyat tartalmaz.

02

Kritériumok

CEOSZ Receptverseny 2024
CEOSZ Receptverseny 2024
A receptek hozzávalóinak mennyiségét és a részletes elkészítési utasítást a pályázó adja meg.
  • energiatartalom: legfeljebb 200 kcal/adag
  • szénhidráttartalom: legfeljebb 20 g/adag
  • édes termékek esetén az étel nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, mézet, valamint más, ezzel egyenértékű pürét vagy szirupot (pl. datolyapüré, agávészirup stb.)
  • tartalmazzon valamilyen előnyös táplálkozás-élettani hatású összetevőt, például gyümölcsöt, natúr olajos magvakat, sovány tejterméket, teljes értékű gabonát; előny, ha ezekből legalább kettő szerepel az összetevők között
  • konyhatechnikája illeszkedjen az OKOSTÁNYÉR táplálkozási ajánlás javaslataihoz
  • a zsűrizés során előnyt jelent az ötletesség, akár az alapanyagok kombinációja, akár a tálalás, akár a fűszerezés, ízesítés területén

Örömmel vesszük, ha a recept mellé fotót is csatolnak ez elkészült ételről.

A recepteket az iroda@ceosz.hu e-mail címre várjuk legkésőbb 2024. augusztus 15-ig. (vagy az online feltöltéshez használja űrlapunkat!)

A legjobb receptek beküldőit értékes ajándékokkal jutalmazzuk, a tizenkét legjobb recept pedig megjelenik a CEOSZ 2025. évi falinaptárán.

A díjak átadására 2024. november 9-én, a diabétesz világnapja alkalmából szervezett budapesti rendezvényen kerül sor.

Online űrlap hamarosan...
A recepteket kérjük .doc., docx, vagy .pdf (esetleg .txt) formátumban csatolják be.*
A képeket .jpg, .jpeg, .png formátumban tudják csatolni; maximum 5 képet lehet egyszerre feltölteni (ctrl/cmd billentyűvel több kiválasztható).*