A hagyományos magyar konyhába illeszkedő főétel
A messze földön híres magyar konyha számtalan finom étellel kápráztat el mindannyiunkat a hétköznapokban, de vajon ezek egészségesek is?
„Édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sűrű tejföl és ezer év tapasztalat.”
Így foglalta össze igen velősen Láng György zeneszerző és író a magyar konyha titkait, amelyek jelenleg nem a szakemberek által leginkább ajánlott alapanyagok. Azonban itt a nagy lehetőség arra, hogy megőrizve a finom ízeket egészségessé is válhassanak tradicionális ételeink, ezért idei receptversenyünket.
„A hagyományos magyar konyhába illeszkedő főétel”
kategóriájában hirdetjük meg, amelybe nevezhetnek egytálételek és hús / hal / tejtermék / tojás + köret kombinációk is.
Kritériumok
Az ételben jelenjen meg legalább egy, a hagyományos magyar konyhára jellemző sajátosság.


- tradicionális fűszerek pl. fűszerpaprika, tárkony, majoranna
- pácok, hagyományos ízesítési módok, pl. tűzdelés, göngyölés
- hagyományos elkészítési eljárások pl. pörkölt alap, párolás, cserépedényben történő sütés/főzés, pirítva párolás
- tejtermékek – leginkább tejföl és/vagy túró – felhasználása ízesítésre (pl. tejfölös habarás, tejföl az étel tetején)
- hagyományos alapanyagok, pl. lecsó, savanyított káposzta, hazai halfajták, sertéshús, gomba, kelkáposzta, bab
- tradicionális köretek, pl. gabonakásák, főzelékek
Nem előírás, de plusz pont jár a nevezett étel eredet megjelöléséért, vagyis azért, ha a pályázó leírja, mely tájegységre jellemző az adott étel.
Az étel feleljen meg az egészséges táplálkozás szabályainak, például a soványabb húsrészek, tejtermékek választása és a minél kevesebb só-, valamint a mérsékelt hozzáadott zsírhasználat tekintetében.
Az étel 1 adagja legfeljebb 50 g szénhidrátot és 600 kcal energiát tartalmazzon.
Nem kötelező, de örömmel vesszük, ha a recept mellé fotót is csatolnak ez elkészült ételről.





A recepteket az alábbi email címre várjuk legkésőbb 2022. szeptember 15-ig: iroda@ceosz.hu
A receptet az oldalon található űrlapon keresztül is elküldhetik (külön a receptet, külön a képet).
A tíz legjobb recept beküldőit értékes ajándékokkal jutalmazzuk, a tizenkét legjobb recept pedig megjelenik a CEOSZ 2023. évi falinaptárán.
A legjobb receptek beküldőinek díjátadójára 2022. novemberében a Diabétesz Világnap budapesti rendezvényén kerül sor.