Programok

Receptverseny

Időpont: lezárult
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A CEOSZ harmadik éve meghirdetett receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis és lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom.

A hagyományos magyar konyhába illeszkedő főétel

A messze földön híres magyar konyha számtalan finom étellel kápráztat el mindannyiunkat a hétköznapokban, de vajon ezek egészségesek is?

Édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sűrű tejföl és ezer év tapasztalat.

Így foglalta össze igen velősen Láng György zeneszerző és író a magyar konyha titkait, amelyek jelenleg nem a szakemberek által leginkább ajánlott alapanyagok. Azonban itt a nagy lehetőség arra, hogy megőrizve a finom ízeket egészségessé is válhassanak tradicionális ételeink, ezért idei receptversenyünket.

„A hagyományos magyar konyhába illeszkedő főétel”

kategóriájában hirdetjük meg, amelybe nevezhetnek egytálételek és hús / hal / tejtermék / tojás + köret kombinációk is.

Kritériumok
01

Az ételben jelenjen meg legalább egy, a hagyományos magyar konyhára jellemző sajátosság.

  • tradicionális fűszerek pl. fűszerpaprika, tárkony, majoranna
  • pácok, hagyományos ízesítési módok, pl. tűzdelés, göngyölés
  • hagyományos elkészítési eljárások pl. pörkölt alap, párolás, cserépedényben történő sütés/főzés, pirítva párolás
  • tejtermékek – leginkább tejföl és/vagy túró – felhasználása ízesítésre (pl. tejfölös habarás, tejföl az étel tetején)
  • hagyományos alapanyagok, pl. lecsó, savanyított káposzta, hazai halfajták, sertéshús, gomba, kelkáposzta, bab
  • tradicionális köretek, pl. gabonakásák, főzelékek

 

Nem előírás, de plusz pont jár a nevezett étel eredet megjelöléséért, vagyis azért, ha a pályázó leírja, mely tájegységre jellemző az adott étel.

02

Az étel feleljen meg az egészséges táplálkozás szabályainak, például a soványabb húsrészek, tejtermékek választása és a minél kevesebb só-, valamint a mérsékelt hozzáadott zsírhasználat tekintetében.

03

Az étel 1 adagja legfeljebb 50 g szénhidrátot és 600 kcal energiát tartalmazzon.

Nem kötelező, de örömmel vesszük, ha a recept mellé fotót is csatolnak ez elkészült ételről.

A recepteket az alábbi email címre várjuk legkésőbb 2022. szeptember 15-ig: iroda@ceosz.hu

A receptet az oldalon található űrlapon keresztül is elküldhetik (külön a receptet, külön a képet).

A tíz legjobb recept beküldőit értékes ajándékokkal jutalmazzuk, a tizenkét legjobb recept pedig megjelenik a CEOSZ 2023. évi falinaptárán.

A legjobb receptek beküldőinek díjátadójára 2022. novemberében a Diabétesz Világnap budapesti rendezvényén kerül sor.

Kedves látogatók! Az online leadási határidő lejárt. Minden kedves pályázónak köszönjük, hogy részt vett versenyünkben és beküldték receptjeiket. A kiiértékelésről később tájékoztatjuk Önöket!

Naptár

A verseny receptjeiből született naptárunk korlátozott számban megvásárolható a Tudomány Kiadó weboldalán.