Programok

Receptverseny

Időpont: szervezés alatt
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A CEOSZ által meghirdetett receptverseny programjára beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis és lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom.

Az idei receptverseny témája (kihirdetve) és feltételei hamarosan megtekinthetők.

Desszertek újragondolva

A 2023-as verseny témája

Zöldséget a tányérra!

Mindannyian pontosan tudjuk, hogy többet és többször kellene ennünk zöldséget, mert kiváló hatással vannak az egészségünkre. Ha zöldségről van szó, a magyarok tányérjára leggyakrabban a vöröshagyma, sárgarépa, paradicsom, paprika és a káposztafélék kerülnek, azonban átlagosan naponta 160 grammnyi zöldséget eszünk mi magyarok, szemben az ENSZ ajánlásával, ami 400 gramm. Alaposan át kell gondoljuk tehát az étkezéseink összetételét, ha közelíteni szeretnénk a nálunk sokkal egészségesebben táplálkozó európai nemzetekhez.

A CEOSZ szeretné elősegíteni, hogy minél többen, minél több és minél változatosabb módon illesszék be a zöldséget napi étkezéseik során, ezért az idei évre

Zöldséget a tányérra!

címmel hirdeti meg receptversenyét.

Várjuk azokat a recepteket, amelyekkel kreatív módon növelhetjük étrendünk zöldségtartalmát.

A recept bármilyen étel kategóriába tartozhat, pl. leves, előétel, köret, egytálétel, smoothie, desszert

01

Kritériumok

CEOSZ - Receptverseny
CEOSZ - Receptverseny
  • az étel 1 adagja tartalmazzon legalább 1 adag zöldséget (1 adag = kb. 100 g, pl. 1 nagy paprika, paradicsom, 1 közepes tálka saláta vagy 80 g száraz vagy 120 g friss/fagyasztott hüvelyes vagy 2 dl smoothie)
  • az étel elkészítési módja feleljen meg az OKOSTÁNYÉR táplálkozási ajánlásban a zsiradékokra, sóra vonatkozó javaslatoknak
  • 1 adag szénhidráttartalma legfeljebb 20 g legyen
  • az alapanyag választás lehetőleg tükrözze az adott szezonban elérhető termékválasztékot
  • az elbírálás során plusz pontot ér a hazai alapanyagok használata, valamint a kreativitás (pl. nyersanyag-kombinációk, ízesítés, fűszerezés, tálalás)

Nem kötelező, de örömmel vesszük, ha a recept mellé fotót is csatolnak ez elkészült ételről.

A receptek hozzávalóinak mennyiségeit és a részletes elkészítési utasítást a pályázó adja meg.

A recepteket az iroda@ceosz.hu e-mail címre várjuk legkésőbb 2023. augusztus 15-ig. (vagy az online feltöltéshez használja űrlapunkat!)

A legjobb receptek beküldőit értékes ajándékokkal jutalmazzuk, a tizenkét legjobb recept pedig megjelenik a CEOSZ 2024. évi falinaptárán.

A díjak átadására 2023. november 11-én, a diabétesz világnapja alkalmából szervezett budapesti rendezvényen kerül sor.

A recepteket kérjük .doc., docx, vagy .pdf (esetleg .txt) formátumban csatolják be.
A képeket .jpg, .jpeg, .png formátumban tudják csatolni; maximum 5 képet lehet egyszerre feltölteni (ctrl/cmd billentyűvel több kiválasztható).

Naptár 2024

A verseny receptjeiből született naptárunk korlátozott számban megvásárolható a Tudomány Kiadó weboldalán.