Programok

Diabétesz Világnap

Időpont: 2022. 11. 12.
November 14-e a diabétesz világnapja. Ezen a napon több mint 170 országban emberek millió fognak össze a cukorbetegekért és tisztelegnek Sir Frederic Banting előtt, aki felfedezte és pontosan száz évvel ezelőtt alkalmazta először az inzulint a diabétesz kezelésében.
01
CEOSZ diabétesz világnapi rendezvény

ELTE Lágymányosi Campus épülete
Budapest, XI. – Pázmány Péter sétány 1/c.

A CEOSZ a diabétesz világnap tiszteletére rendezett nagyszabású rendezvényre hívja és várja az érdeklődőket 2022. november 12. szombat 9:30 – 15:00 között az ELTE Lágymányosi Campus (Pázmány Péter sétány 1/c) épületében.

Amire az egészségügyi rendelések során nincs lehetőség, az itt megvalósul, hiszen a rendezvényre ellátogatók

 • számos, a diabéteszhez kapcsolódó vizsgálattal ellenőrizhetik egészségi állapotukat,
 • konzultálhatnak problémáikkal, kérdéseikkel kapcsolatban,
 • találkozhatnak a cukorbetegséggel való együttélést segítő legkiválóbb termékek és szolgáltatások gyártóival, forgalmazóival
 • a diabétesszel összefüggő fontos témákban elhangzó előadásokon vehetnek részt.

Annak érdekében, hogy a rendezvényen eltöltött néhány óra ne csak hasznos, hanem szórakoztató is legyen, Gergely Róbert kellemes kikapcsolódásra invitálja a résztvevőket „Dúdold velem” népszerű slágerválogatásával, amelyben partnere a bájos Némedi-Varga Tímea lesz.

A rendezvényen kerül sor a CEOSZ idei receptverseny eredményhirdetésére is. A hagyományos magyar konyha ízvilágát felidéző ételleírás kategóriában nevezett 12 legkreatívabb és legegészségesebb fogás szerepel a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének 2023-as naptárában, amelynek premierje és a díjátadás a CEOSZ Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényén lesz.

 • 9:30
  Megnyitó – Füzesi Brigitta elnök, CEOSZ
 • 9:40 – 10:00
  Gyerekkorban tudnánk, de nem szeretünk, idős korban szeretnénk, de nem tudunk… – avagy alvászavarok időskorban – Dr. Ádám Ágnes hipertonológus, az alvászavarok szakértője
 • 10:05 – 10:25
  A vércukormérés fontossága és lehetőségei cukorbetegségben – Dr. Ferencz Viktória diabetológus
 • 10:30 – 10:50
  Érsebész a cukorbetegek életében – Dr. Bogdány Claudia érsebész
 • 10:55 – 11:15
  A diabéteszes szorongás – avagy mennyire idegesítő a cukorbetegség a mindennapokban? – Dr. Kiss Éva diabetológus
 • 11:20 – 11:40
  A cukorbeteg láb védelme – Dr. Mező Róbert ortopéd sebész, rehabilitációs szakorvos
 • 11:45 – 12:05
  Cukorbetegség és étrendkiegészítés – mit tehetünk még a terápia mellett? – Dr. Kováts Boglárka klinikai szakgyógyszerész
 • 12:10 – 12:30
  Édes ízek a cukorbeteg étrendben – melyik édesítőszert válasszam? – Zalai Noémi dietetikus
 • 12:45 – 13:30
  „Dúdold velünk!”
  Sztárvendégek: Gergely Róbert és Némedi-Varga Tímea
 • 13:40 – 14:00
  CEOSZ Receptverseny 2022. díjátadó
 • 14:00
  Tombola
02
Előadások

„Dúdold velünk!”

Sztárvendégek: Gergely Róbert és Némedi-Varga Tímea

03
Tanácsadások – vizsgálatok

Egy krónikus betegséggel való együttélés – mint amilyen a diabétesz is – nem könnyű, hiszen a betegre háruló feladatok sajnos nem merülnek ki néhány tabletta bevételével. Mivel a cukorbetegség a teljes szervezetünket érinti és működését alapvetően befolyásolja, nagyon fontos tudni egyrészt, hogy milyen szövődményekkel járhat. Másrészt a beteg alapvető érdeke, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha bármilyen szövődmény megjelenik, amely azonban csak rendszeres szűrővizsgálatokkal állapítható meg.

A CEOSZ diabétesz világnapi rendezvényén számos kiváló szakember várja az érdeklődőket az alábbi tanácsadásokkal és vizsgálatokkal annak érdekében, hogy tájékozódni lehessen a szövődmények megelőzéséről, állapotáról és a lehetséges kezelésekről.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a lakosság számára ingyenesen biztosítja az átfogó szűrővizsgálatok elvégzését és a széleskörű életmód-tanácsadás lakosság közeli helyekre történő eljuttatását 76 szakmai szervezet összefogásával.

A szűrőkamion – amely Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja – 40 féle átfogó vizsgálattal várja az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt. A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Újdonság a fogászati blokk kialakítása, melynek segítségével általános fogászati állapotfelmérésre és a szájüregi daganatok korai felismerésére is lehetőség nyílik a látogatók számára.