Programok

Diabétesz Világnap

Időpont: 2023. 11. 11.
November 14-e a diabétesz világnapja. Ezen a napon több mint 170 országban emberek millió fognak össze a cukorbetegekért és tisztelegnek Sir Frederic Banting előtt, aki felfedezte és pontosan száz évvel ezelőtt alkalmazta először az inzulint a diabétesz kezelésében.
Dátum
2023. november
11.
Belépő
ingyenes
01

CEOSZ diabétesz világnap rendezvény

Néprajzi Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 35.

November 14-én Sir Frederick Banting születésnapján ünnepeljük minden évben a nemzetközi diabétesz világnapot, így tisztelegve az inzulin feltalálója előtt. A világnap lehetőséget nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet a diabéteszre, amely minden tizedik embert érintő globális közegészségügyi probléma, valamint arra, hogy mit kell tennünk és mit tehetünk közösen és egyénileg is a betegség jobb megelőzése, diagnosztizálása és kezelése érdekében.

A világnap idei nemzetközi témája a diabétesszel kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségei. És nem véletlenül választották ezt a mottót: világszerte közel 500 millió diabéteszes él, akik közül sokak számára nem áll rendelkezésre sem a megfelelő terápia, sem a szükséges eszközök, sem pedig az önmenedzseléshez elengedhetetlen tudás és annak forrásai.

 • 9:30
  Megnyitó – Füzesi Brigitta elnök, CEOSZ
 • 9:45 – 10:10
  Mérjünk, hogy „ne kelljen” mérnünk!
  Dr. Ferencz Viktória diabetológus
 • 10:10 – 10:35
  IR, diabetes, zsírmáj, hypertonia, stroke: A bélflóra szerepe és az életmód-orvoslás lehetőségei a megelőzésben
  Dr. Gelley András belgyógyász, gasztroenterológus
 • 10:35 – 11:00
  Ártalomcsökkentési lehetőségek a krónikus népbetegségek megelőzésében
  Dr. Halmy Eszter elhízástudományi szakértő
 • 11:00 – 11:25
  A cukorbetegség gyakori szövődménye a cukorbeteg láb. Hogyan előzhetjük meg?
  Dr. Mező Róbert ortopéd sebész
 • 11:25 – 11:50
  Miért leszünk vagy nem leszünk cukorbetegek?
  Dr. Rosta László háziorvos, diabetológus
 • 12:00 – 13:00
  “Lent és fent”
  könyvbemutató és pódiumbeszélgetés a könyv szerzőjével és szereplőivel
 • 13:00 – 13:30
  CEOSZ Receptverseny 2023 eredményhirdetés
 • 13:30 – 14:30
  Tombola
02
Előadások

Pódiumbeszélgetés: “Lent és fent – Személyes történetek a cukorbetegségről” könyvbemutató

Szeretnénk egy csokrot átadni a rendelőben vagy éppen a betegséggel összefüggésben felmerülő humoros, kedves, keserédes, de mindenképpen szívet melengető történetekből, amelyek az élni akarást, az élet tiszteletét és szeretetét sugallják…

Az orvosokkal és betegekkel zajlott beszélgetésekből körvonalazódó élethelyzeteket Mörk Leonóra fűzte össze történetekké, amely Lent és fent – Személyes történetek a cukorbetegségről címmel könyvként jelenik meg a Jaffa Kiadó gondozásában. Az ünnepélyes könyvbemutató 2023. november 11-én a CEOSZ diabétesz világnapi rendezvényén lesz, ahol a könyvben megszólalókkal is találkozni lehet.

Mörk Eleonóra - Lent és fent - Személyes történetek a cukorbetegségről
03
Tanácsadások – vizsgálatok

A CEOSZ a korábbi évekhez hasonlóan idén is olyan programokat kínál a diabétesz világnap alkalmából, amelyek nemcsak segítik az érdeklődők számára felmérni saját egészségi állapotukat, hanem iránymutatást is adnak a további teendőkkel kapcsolatban. A Néprajzi Múzeumban november 11-én 9:40 – 15:00 között ingyenes konzultációs lehetőséget biztosítunk mindazok számára, akiknek kérdésük, problémájuk, bizonytalanságuk van a diabétesszel kapcsolatban, és azt az adott terület kiváló szakértőjével szeretnék megbeszélni. Az alábbi témákban várják majd a helyszínen a CEOSZ szakértői – kiváló orvosok és egészségügyi szakemberek – a hozzájuk fordulókat.

A szakemberekkel való konzultáció ingyenes, de előzetes regisztrációhoz > kötött.

A alvással kapcsolatos különböző problémákat komolyan kell venni, hiszen minden harmadik embert érint valamilyen alvászavar, amely az egészség és az életminőség romlását okozhatja.
Dr. Ádám Ágnes hipertonológus, az alvászavarok szakértője tanácsadással várja az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt.

A betegutak gyakran átláthatatlanul szövevényesek, nehéz a vizsgálatokra bejutni, nem mindig sikerül értelmezni a kapott információkat, és a beteg sokszor kerül olyan helyzetbe, ami még jobban megnehezíti az egyébként is fájdalmas állapotát. A betegjogi képviselő az a szakember, aki segíteni tud, ha elakadunk, és nem tudjuk, hogy hogyan érvényesíthejük az egészséghez való jogainkat. A rendezvény ideje alatt megoszthatja problémáját, és betegjogi képviselő segít az iránymutatásban.

Testünk legnagyobb szerve a bőr közel két négyzetméter nagyságával. A cukorbetegség következtében bőrünk veszít ellenálló képességéből, és a korábban gyorsan begyógyuló sebek helyett sok hónapon át tartó küzdelem elé nézhetünk. Bőrünk elváltozásai ugyanakkor jelezhetnek súlyosabb problémát is, amely a szakértő számára teljesen egyértelmű lehet. A rendezvény ideje alatt Dr. Rédling Marianna bőrgyógyász látja el tanácsokkal az érdeklődőket.

A diabétesszel sok éve együtt élő rutinos cukorbetegekben is időről időre felmerülnek kérdések, bárki elbizonytalanodhat abban, hogy jól végzi-e a rá háruló önmenedzselés feladatait. Emellett vannak olyan helyzetek, amikor fontos, hogy visszajelzést kaphassunk a szakemberektől. Itt a remek alkalom, hiszen a rendezvény ideje alatt Dr. Kiss Éva és Dr. Oláh Ilona diabetológus főorvosok tanácsadással várják az érdeklődőket.

A diabétesszel való együttélés egyik sarokköve a megfelelő táplálkozás. Ennek kialakítása nem egyszerű feladat, azonban Zalai Noémi dietetikus kiváló tippekkel fűszerezett tanácsokkal látja el az érdeklődőket.

Az érelmeszesedés egyik formája az alsó végtagi érszűkület, amely lehet tünetmentes, illetve tüneteket okozó. Az alsó végtagi Doppler-vizsgálat egyszerű, fájdalmat nem okozó, gyors vizsgálat, amellyel az esetek döntő többségében nagy biztonsággal kizárható vagy igazolható az érszűkület. Dr. Bogdány Claudia érsebész a helyszínen várja az érdeklődőket tanácsadással és a vizsgálat lehetőségével.

Gyógyszereink kiváltásakor gyakran nem értjük pontosan, hogy miért kapunk más készítményt, mint amit az orvos felírt. Sokszor problémát okoz az is, hogy a szedett gyógyszerek befolyásolják egymás hatását, vagy egyszerűen csak félünk a mellékhatásoktól.
Dr. Kováts Boglárka klinikai szakgyógyszerész tanácsadással segít eligazodni ezekben a kérdésekben.

A cukorbetegség egyik kiváló terápiája az inzulinkezelés. Az inzulin beadását meg lehet és meg is kell tanulni, amennyiben szükség van rá. Előfordulnak azonban olyan események, élethelyzetek vagy külső körülmények, amikor a legtapasztaltabb beteg is elakad. Szabó Ida és Szabóné Bujáki Ágnes diabéteszedukátor nővérek a rendezvény ideje alatt segítenek az érdeklődőknek az inzulinbeadással összefüggő teendők, nehézségek megoldásában, valamint a cukorbetegséggel kapcsolatban felmerülő mindennapi problémák kezelésében.

Bár a koleszterin szervezetünkben nélkülözhetetlen, túl magas szintje súlyos következményekkel járhat. A magas koleszterinszint kialakulhat öröklött hajlam alapján, de okozhatják egyes belgyógyászati és anyagcsere-betegségek is. Ez utóbbi miatt a diabétesszel élők esetében fontos a rendszeres szűrés, hiszen körükben jóval gyakoribb a magas koleszterinszint. A rendezvényen Kolarovszki Erzsébet diabetológiai szakasszisztens szűréssel és tanácsadással várja az érdeklődőket.

A kérdőíves állapotfelmérés és talpnyomásmérés célja a láb statikai helyzetének feltérképezése. A mérés segítségével egyértelműen megállapítható, hogy állás közben hol és milyen mértékben terheljük a lábunkat. A túlterhelt területeken könnyen bőrkeményedés vagy fájdalmas tyúkszem alakulhat ki, amely a cukorbetegeknél fekélyt okozhat. A számítógéppel végzett vizsgálatot 3D lábszkenneléssel egészítjük ki. Így valóban a láb aktuális állapotának legmegfelelőbb talpbetét és diabéteszes cipő készíthető. Dr. Mező Róbert ortopéd orvos, a diabéteszes láb szakértője ortetikai szakemberekkel és ortopéd cipészekkel együtt várja az érdeklődőket.

Valamennyi egészségügyi probléma felderítésének első lépése a megfelelő laborvizsgálatok elvégzése. A kapott eredmények értelmezése nem egyszerű, a laikusok számára szinte lehetetlen feladat, mert sem a rövidítéseket, sem az összefüggéseket nem ismerjük. Dr. Kiss Éva diabetológus belgyógyász a rendezvény ideje alatt segít megfejteni az esetleges problémákat, amelyekre a laborvizsgálatok eredményei rámutatnak. Ne felejtse otthon a laborleletét, ha szeretné tudni, hogy mit is takar!

Kevesen gondolunk bele abba, hogy vajon tudunk-e jól elesni? Pedig ez hihetetlenül fontos annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a csonttörés, ami fájdalmas és rettentően lassan gyógyuló sérülés a diabéteszes betegek esetében. Filip Attila sport- és mozgásterapeuta segítségével az érdeklődők elsajátíthatják a megfelelő technikákat, amelyekkel megelőzhetjük a töréseket.

A cukorbetegek jelentős részét érinti a diabéteszes neuropátia, amely az idegek károsodását jelenti. Minél korábban sikerül felismerni, annál jobban kezelhető ez a szövődmény.
Ignáth Györgyi podiáter a helyszínen várja az érdeklődőket tanácsadással és a vizsgálat lehetőségével.

A terhesség során kialakuló cukorbetegség hazánkban a várandós kismamák 8-10%-át érinti, oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. A terhességi diabéteszben alapvetően fontos a megfelelő vércukorszint fenntartása, amihez mindenképpen szükséges a megfelelő életmód kialakítása, és esetenként inzulinkezelés is. Dr. Hevesi Judit és Dr. Tänczer Tímea diabetológus főorvosok, valamint Zoboky Barbara dietetikus a rendezvény ideje alatt személyes tanácsadással és csoportos konzultációval is várja az érdeklődő kismamákat.

A vércukorszint ellenőrzése és a helyes méréssel, valamint a kapott értékek értelmezésével kapcsolatos tanácsadás a DCont készülékek gyártója, a 77 Elektronika Kft. támogatásával a rendezvény folyamán minden érdeklődő számára rendelkezésre áll.

A magasvérnyomás-betegség gyakorisága a hazai felnőtt korú lakosság között meghaladja a 35%-ot, és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre nő. A diabétesszel élők esetében a hipertónia kockázata még ennél is jóval magasabb. Nagyon fontos, hogy időben kiderüljön ez a probléma, mert csak a megfelelő kezeléssel előzhető meg az akár maradandó egészségkárosodással járó további állapotromlás. A rendezvényen Kolarovszki Erzsébet szakasszisztens szűréssel és tanácsadással várja az érdeklődőket.

Legfontosabb méregtelenítő szervünk a vese, működése testünk összes egyéb szervére kihat. A diabétesz pedig termeli a mérgeket, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a cukorbetegek jelentős részénél veseproblémák alakulnak ki. Ráadásul a vesék nem megfelelő működésére gyakran későn derül fény, mert sokáig nincsenek tünetek. Nagyon fontos, hogy a diabétesszel élők tisztában legyenek a veseműködést rontó hatásokkal, rendszeresen részt vegyenek szürővizsgálaton, hogy időben el lehessen kezdeni a veseproblémák kezelését. A kérdésekkel kapcsolatban nefrológus szakember várja a rendezvény ideje alatt az érdeklődőket.

Az időpontfoglalás regisztrációja lezárult.

Szeretettel várjuk következő eseményünkre.

Időpontfoglalás konzultációhoz

Kérjük válassza ki a kívánt konzultációt, majd a még elérhető időpontokat (egy témában több sáv is foglalható), és végül adja meg nevét, email címét, telefonszámát. Ha több időpontot foglal ugyanabban a konzultációban egyszerre, akkor kérjük megjegyzésben küldje el a jelentkezők nevét. Ilyenkor az időpontokat egy foglalási  menetben kell kiválasztani.

Az időpontfoglalásról a rendszer visszaigazoló üzenetet küld. Amennyiben nem kapná meg, kérjük, ellenőrizze a spam mappát is.

A foglalás lemondása esetén használja a visszaigazoló e-mailben található Foglalás törlése linket.

A rendezvény napján, kérjük, időben jelenjenek meg a tanácsadásokon, mert késés esetén nem tudjuk garantálni a konzultációt. Megértésüket köszönjük!

Ha netán segítségre lenne szüksége, rövid videó az időpontfoglalásról YouTube csatornánkon >

Magyarország Népegészségügyi szűrőkamionja a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is mintegy 40 féle átfogó vizsgálati lehetőséget biztosít a helyszínen mindazok számára, akik szeretnének valós képet kapni egészségi állapotukról.

A több éves hagyományoknak megfelelően a világnapi rendezvényen kerül sor az évenkénti receptverseny győzteseinek kihirdetésére, és a legjobb, idén a „Zöldséget a tányérra!” felhívásra beérkezett receptekből összeállított naptár bemutatására is.