DiabPONT

Online adás

A koronavírus okozta világméretű járvány eddig soha nem tapasztalt helyzeteket teremtett, bizonytalanságot szült életünk szinte minden területén, amely gyors és jelentős változásokra kényszerített mindenkit. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége valamennyi tagszervezetével együtt ebben a megváltozott környezetben is igyekezett rendszeres támogatást nyújtani a diabétesszel élők számára, akiknek fokozottan szükségük volt a segítségre, törődésre, támogatásra. Ennek érdekében minden héten háromszor jelentkeztünk online adással a karantén alatt számos, a cukorbetegeket érintő témával, kiváló szakemberek közreműködésével.

A hatalmas sikerre való tekintettel a karantén megszűnése után is folytatjuk online tevékenységünket, és  keddenként 15.00-tól videóadásunkon keresztül

 • kímélő jógával jelentkezünk, hogy a rendszeres és jótékony testmozgás valóban minden néző életének részévé válhasson
 • a megfelelő táplálkozással kapcsolatos tudnivalók, praktikus és hasznos konyhai trükkök segíthetnek a megfelelő vércukorszint kialakításában. Emellett olyan információkhoz is hozzájuthatunk, amelyek – már kis odafigyeléssel is – segíthetnek a minél egészségesebb életmód kialakításában. Az adásokban elhangzó receptek az oldal alján olvashatók.
 • jelentős hangsúlyt kap a cukorbetegség kezelése is. Ennek érdekében a HARTMANN-RICO Hungária Kft. támogatásával kiváló szakemberek osztanak meg hasznos információkat, és segítenek az otthoni lábápolás, sebkezelés, vérnyomásmérés és még számos egyéb téma megfelelő elsajátításában.

Minden héten megpróbálunk választ találni a cukorbetegeket mostanában leginkább foglalkoztató kérdésekre az alábbi témakörökben. Amennyiben Önnek is van kérdése, kérjük juttassa el egyesületének vezetőjéhez vagy az iroda@ceosz.hu email címre:

 1. Gyógyszeres, inzulinos kezeléssel kapcsolatos kérdések
 2. Táplálkozással, diétával kapcsolatos kérdések
 3. Testmozgással kapcsolatos kérdések
 4. Hangulati, lelki problémákkal kapcsolatos kérdések
 5. Szövődményekkel kapcsolatos kérdések
 6. Járvánnyal kapcsolatos kérdések
 7. Sürgős ellátóhelyek elérhetőségei

Legyen tájékozott a cukorbetegséggel kapcsolatban, mert ez a megfelelő kezelés elengedhetetlen feltétele!

Ennek érdekében már nem kell órákig az orvosi rendelőben ülnie, nehezen érthető könyveket és szórólapokat olvasgatnia vagy várni az ismerősre, aki el tudja magyarázni a diabétesszel kapcsolatos kérdésünkre a választ.

Nincs szükség arra, hogy a cukorbetegség további feszültséget okozzon Önnek!

Kapcsolódjon be a DiabPONT online előadásokhoz keddenként 17.00-tól, ahol

 • kiváló, gyakorló szakemberekkel találkozhat,
  akik
 • érthetően és élvezetesen magyarázzák el a diabétesz okozta történéseket,
  miközben
 • lehetőség van kérdezni is az előadóktól,
  de mindemellett természetesen
 • rengeteget lehet tanulni a mások kérdéseire adott válaszokból.
  A tudás elmélyítése érdekében
 • az előadások után szakképzett edző irányításával 40 perces online jógán is részt vehet.

Májusi témáink

 • május 3.
  Zalai Noémi
  A zsírok szerepe a cukorbeteg étrendben
 • május 10.
  Dr. Ádám Ágnes
  A magasvérnyomás-betegség ellátásának irányelvei – műhelytitkok
 • május 17.
  Prof. Dr. Járai Zoltán
  Mi az a vérnyomás? Miért és hogyan mérjük?
 • május 24.
  Dr. Nemcsik János
  A távgyógyítás lehetőségei és korlátai a magasvérnyomás-betegség gyógyításában
 • május 31.
  Dr. Hevesi Judit
  Milyen orvosi vizsgálatra kell járni cukorbetegen?

Az adásokban szereplő szakértők

Dr. Bogdány Claudia

Dr. Bogdány Claudia

Szegeden végzett az orvosi karon. A diploma megszerzése után az emberi testet behálózó érrendszer keltette fel a figyelmét, és a finom kézügyességet igénylő precíz munka, ami az érműtő falain belül zajlik. 2021-ben szerezte meg az érsebészeti szakvizsgát, mellyel régóta kitűzött célja vált valóra. Kezdetektől fogva a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Érsebészeti Osztály lelkes dolgozója. Hitvallása Hippokratésztól ered: „Mielőtt meggyógyítasz valakit, kérdezd meg Tőle, hogy hajlandó-e feladni azokat a dolgokat, amik beteggé tették.”

Dr. Ádám Ágnes

Dr. Ádám Ágnes

Belgyógyász, háziorvos, hipertonologus, az alvászavarok szakértője, 1977-ben végzett summa cum laude a SOTE-n. 8 évig belgyógyászkánt dolgozott az Uzsoki utcai kórházban, majd 28 évig háziorvosként Zuglóban. 2014-től a zuglói Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. 1978-1988 között belgyógyászatot tanított egészségügyi szakközépiskolában. 1988-tól jelenleg is oktat az Orvosegyetem Családorvosi Tanszékén. amelynek tudományos munkatársa is, akkreditált oktató családorvos, mentor. 2012-ig húsz rezidensnek volt közvetlen mentora. Vezetőségi tagja a Magyar Alvástársaságnak, a Magyar Hypertonia Társaságnak, és a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének. 1998-tól az alvászavarokat kutatja, erről tart előadásokat, továbbképzéseket országszerte. Munkacsoportjával bebizonyította, és először közölte, hogy az ABPM alkalmas az OSAS szűrésére. Ezt a módszert ma már alkalmazzák, idézik, utalnak rá. Az egészségnevelést, betegoktatást kiemelt fontosságúnak tartja. 1990-től 2002-ig a Zuglói televízióban hetente élő adásban egészségnevelési, felvilágosító műsort tartott, a Zuglói Lapokban egészségnevelési cikkeket írt. A média különböző csatornáin, valamint betegklubokban gyakran szerepel egészségnevelési témakörben meghívott előadóként. 11 éven át szerkesztőbizottsági tagja volt a „Hypertonia” című betegtájékoztató lapnak, amelynek 2019-től szerkesztőbizottsági elnöke. A Zuglói Egészségmegőrzési Modell (ZEM) program aktív tagja a megalakulás óta. Jelenleg a ZEFI keretein belül is tevékenykedik. Ő Dr. Zugló, akihez írásban lehet kérdéseket feltenni 2018 novemberében kezdeményezésére alakult meg a ZEFI (Zuglói Egészségfejlesztési Iroda) keretein belül működő Bagoly Klub, amely a magasvérnyomás és alvászavarral élők betegklubja, havonta tartott összejövetelekkel.

Dr. Hevesi Judit

Dr. hevesi Judit

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Diabetológia Szakrendelés vezető főorvosa vagyok. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen végeztem, majd orvosi tevékenységemet a Honvédkórház Belgyógyászati Osztályán kezdtem. Itt szereztem meg a belgyógyászati szakvizsgát, majd 2007-ben a Járóbeteg Szakrendelő Intézet Dibetológia Szakrendelésén folytattam a munkámat, 2018. novemberétől a szakrendelés vezető főorvosaként. Kollégáimmal a cukorbetegségben szenvedő betegek széles körét látjuk el, gondozunk kismamákat, 1-es és 2-es típusú cukorbetegeket, hasnyálmirigy műtéten átesetteket. Pumpacentrumként az 1-es típusú betegek folyamatos glükózmonitorozásával és inzulinadagoló készülékkel való kezelésével is foglalkozunk.

Dr. Kiss Éva

Dr. Kiss Éva

1988-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, summa cum laude eredménnyel. Óvodás koromban határoztam el, hogy orvos leszek és szülővárosomban – Gödöllőn – fogok praktizálni. Szerencsére gyermekkori álmaim megvalósultak. Már az egyetem elvégzése után nagy érdeklődéssel fordultam a diabetológia felé, először, hogy a tudásbéli hiányosságaimat pótoljam, későbbiekben pedig az anyagcsere-betegségeket választottam szakterületemnek. 10 év kistarcsai kórházi gyakorlatot követően, 20 éven át dolgoztam a budaörsi és gödöllői Diabetológiai Szakrendeléseken belgyógyász-diabetológus főorvosként. Orvosi pályám során mindig is kifejezetten nagy hangsúlyt helyeztem, helyezek a páciensoktatásra. Ennek részeként nemcsak a mindennapi munkám során, hanem ezen túl is lelkesen veszek részt az általános, és középiskolák, cukorbeteg egyesületek, klubok, nyugdíjas egyesületek munkájában. Orvosi és társadalmi munkámnak is köszönhető, hogy 2011-ben Gödöllő Város Egészségügyéért, 2017-ben Budaörs Egészségügyéért díjban részesültem. Nemcsak hirdetem az egészséges, aktív életmódot, hanem igyekszem saját magam is ezen elvek alapján élni. A mindennapi sikerek és a sportolás erőt és türelmet adnak ahhoz, hogy ezen az úton lendületesen tovább haladhassak.

Dr. Kováts Boglárka

Dr. Kováts Boglárka

2006-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Gyógyszerész karán, a klinikai gyógyszerész szakvizsgámat 2009-ben szereztem meg. Másfél évtizedes patika munkám során mindig a betegoktatás, gyógyszerészi gondozás volt számomra a legfontosabb. A Római téri Patikában, ahol dolgozom, gyógyszerészi gondozás keretében, mérésekkel (vércukorszint, koleszterinszint, vérnyomás), tanácsadással segítem a hozzánk fordulókat. Számomra a legfontosabb, hogy a megszerzett tudásommal, naprakész, hiteles információkkal segíteni tudjak mindenkit az útján egy egészségesebb élet felé.

Dr. Oláh Ilona

Dr. Oláh Ilona

Belgyógyász-diabetológus, családorvos, Csepelen dolgozik családorvosként és a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál diabetológusként. A Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának vezetője. Fő célkitűzése, hogy elősegítse a magas színvonalú diabetológiai ellátás beépülését a mindennapi családorvosi gyakorlatba. Nagy hangsúlyt helyez a nem gyógyszeres kezelés térhódítására és a családorvosi rezidensek diabetológiai oktatására.

Dr. Tänczer Tímea

Dr. Täncer Tímea

1999-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, 2005-ben belgyógyász, 2008-ban diabetológus, 2012-ben klinikai farmakológus szakvizsgált szereztem. 2008-2016 között a SE. I. Belgyógyászati klinikáján dolgoztam Mind a napi gyakorlatban, mind a tudományos kutatásokban diabetológiával foglalkoztam. Nagy tapasztalom van 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség, inzulin pumpa kezelés és a folyamatos szöveti glukózmonitorozás terén. Kiemelten foglalkozom az 1-es típusú cukorbeteg nők gyermekvállalásával és terhes gondozásával is. 2021-ben terhességi cukorbetegég témájában PHD fokozatot szereztem. Jelenleg diabetológiai szakrendelésen és magánrendelésem tevékenykedem, a legmodernebb ismertek alapján végzem cukorbetegeim kezelését, komplex ellátását és gondozását.

Zalai Noémi

Zalai Noémi

1999-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, 2005-ben belgyógyász, 2008-ban diabetológus, 2012-ben klinikai farmakológus szakvizsgált szereztem. 2008-2016 között a SE. I. Belgyógyászati klinikáján dolgoztam Mind a napi gyakorlatban, mind a tudományos kutatásokban diabetológiával foglalkoztam. Nagy tapasztalom van 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség, inzulin pumpa kezelés és a folyamatos szöveti glukózmonitorozás terén. Kiemelten foglalkozom az 1-es típusú cukorbeteg nők gyermekvállalásával és terhes gondozásával is. 2021-ben terhességi cukorbetegég témájában PHD fokozatot szereztem. Jelenleg diabetológiai szakrendelésen és magánrendelésem tevékenykedem, a legmodernebb ismertek alapján végzem cukorbetegeim kezelését, komplex ellátását és gondozását.

Dr. Strényer Ferenc

Dr. Strényer Ferenc

Megalakulása, 1993 óta jelenlegi munkahelyén, Győrben, a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere, Endokrin és Diabetológiai belgyógyászati osztályán dolgozik. 2016-tól osztályvezető főorvos, vezető konzultáns. A repülő- és űrorvostan, a belgyógyászat és a kardiológia szakorvosa, diabetológus, lipidológus. 2011 óta a Magyar Diabetes Társaság (MDT) páciensedukációs munkacsoportjának tagja, 2008-2016 között és 2021 óta ismét az MDT webszerkesztőség tudományos szerkesztője. A Diabetes páciensújság szerkesztőbizottságának tagja. Több mint 300 diabetológia támájú ismeretterjesztő cikk és számtalan cukorbetegek számára tartott előadás jelzi elkötelezettségét a cukorbeteg oktatásban.

Kangyerka Barbara

Kangyerka Barbara (Jógaoktató)

Jóga, pilates, bodyArt és úszás oktató, személyi edző, testnevelő tanár 7 éves korom óta életem része a mozgás. Versenyszerűen úsztam majd kosárlabdáztam. Első fiam születése után több maraton és triatlon versenyen vettem részt. Kisebbik fiam születése és egy sportsérülés után kezdtem el a pilatessel, később a jógával foglalkozni. Hamar megfogott a jóga mozgásanyaga, ami tökéletes a gerinc egészségének megőrzéséhez. A test a lélek és az elme egységével foglalkozik. Megoldást jelent a betegségekre. Oldja a blokkokat, amit a sok stressz, aggódás, félelmek és negatív gondolatok okoznak. Energiával tölti fel a szervezetet, segít visszaállítani és megtartani belső egyensúlyunkat.

Kik láthatják online adásainkat?

Valamennyi CEOSZ tagszervezeti tag ingyenesen akár az összes adást megtekintheti. Azok a cukorbetegek, akik nem egyesületi tagok vagy egyesületük nem CEOSZ tagszervezet, önálló személyként is beléphetnek a CEOSZ-ba.

A belépési szándékot egy egyszerű ingyenes regisztrációval lehet megoldani.

Hogyan lehet az adásokhoz kapcsolódni?

Valamennyi adásunkat a ZOOM alkalmazásban lehet megtekinteni, amely mindenki számára ingyen hozzáférhető, amennyiben rendelkezik számítógéppel, táblagéppel vagy okostelefonnal és internettel. Az alkalmazás letöltése az első alkalommal okozhat egy kis nehézséget, de ehhez jól érthető, lépésről lépésre navigáló írásos útmutatót biztosítunk. Az alkalmazás sikeres telepítése után egyetlen kattintással elérhető az adás.

Minden adás előtt valamennyi tagszervezeti vezető eljuttatja a megtekintésére feljogosító „meghívó” linket azon tagjai számára, akik rendelkeznek számítógéppel, táblagéppel vagy okostelefonnal és internettel, és szeretnék megnézni az aktuális adást.

Az egyéni tagoknak a regisztráció során megadott e-mail címre küldjük a meghívót.